Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“

Унищожават 200 000 дози ваксини срещу COVID-19, ако не се използват до края на август

Срокът на годност на повече от 1 милион и 600 000 дози ваксини срещу COVID-19 изтича до края на годината. Интересът към имунизациите обаче е слаб. За последните 24 часа са поставени по-малко от 3000 дози ваксини. Над 1 милион дози от различните ваксини са бракувани и предстои да бъдат унищожени, съобщиха от здравното министерство.

България разполага с близо 2 милиона и 300 000 дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", срокът на годност на повечето от тях изтича до края на годината. Един флакон "Пфайзер" съдържа 6 дози ваксина а "Модерна" - 11.

"Тъй като се прави по половин доза за бустер - по 0,25, тогава 22 дози излизат от един флакон ваксина", каза д-р Марияна Иванова - епидемиолог в УМБАЛ "Лозенец".

В последния месец в имунизационния кабинет на болница "Лозенец" идват повече желаещи да се ваксинират.

"Имаме около 20 имунизирани за периода около 3 седмици назад с първа доза и около 660 имунизирани с бустер", поясни д-р Марияна Иванова.

За да не изхвърлят ваксина, в кабинета записват желаещите да се имунизират с "Модерна".

"За да може в един ден да отворим един флакон. Ако е много спешна ситуацията, възможно е да отворим и само за един човек, но не е редно, според мен да изхвърляме такова голямо количество дози", обясни д-р Иванова.

Над 200 000 дози "Модерна" ще бъдат бракувани, ако не се използват до края на август. Здравният министър изпрати указания до медиците и здравните инспекции в страната да не връщат желаещи да се ваксинират.

"Предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва и при наличие на единични лица, желаещи да се ваксинират. За ваксината Spikevax подобен подход е допустим през настоящия месец, а за следващите месеци, до декември, е необходимо правилно планиране на използване - на до 50% от дозите в един флакон", заявява Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

Здравният министър се надява имунизацията срещу COVID-19 да стане основен приоритет на медиците и препоръчва разкриване на още центрове за имунизация.

В болницата в Бяла, Русенско от скоро работи кабинет за ваксинация. Велимир и съпругата му са сред първите посетители. Решили да си поставят бустерна доза.

"Имаме неприятни случки в личен план с познати с лоши случаи на болестта и преценихме, че за нас е най-добрия вариант да се ваксинираме", каза Велимир Велчев.

В Бяла работи и мобилен пункт за имунизация. Той ще посещава населените места в района по заявка на кметовете.

БНТ1
11.08.2022

Репортери: Альоша Шаламанов, Теодор Стамболиев