Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“

Мултидисциплинарният подход е решението при лечение на метаболитни заболявания

Прилагането на мултидисциплинарен подход при диагностиката и лечението на метаболитен синдром и затлъстяване е ключово за справяне с тези заболявания. Около това се обединиха участниците в последното издание на инициативата „Клинични дни- Лозенец“. То беше на тема  „Метаболизъм и метаболитни заболявания“.

Успоредно с провеждането на събитието беше открит и Метаболитен център в УМБАЛ „Лозенец“. В него специалистите от болницата ще консултират и лекуват пациенти с метаболитни заболявания, прилагайки мултидисциплинарния подход, който много малко лечебни заведения у нас могат да приложат.

В Метаболитния център пациентите ще получават консултации и лечение от екип, включващ ендокринолог, гастроентеролог, кардиолог, диетолог, психолог, рехабилитатор и физиотерапевт.

При откриването на Клиничните дни, посветени на метаболизма, директорът на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Христо Стоянов каза, че малко хора осъзнават колко тази тема е важна за българското общество.

„Ако за много от хората това е един външен недостатък, всъщност това е един голям проблем. След артериалната хипертония, диабетът това е третият тих убиец. За съжаление това заболяване е многофункционално. Многообхватен трябва да бъде погледът върху това състояние. Към метаболитния синдром трябва да се подхожда мултидисциплинарно. Това е проблем на обмяната, на ендокринологията, на гастроентерологията, проблем на психология, на диетика, проблем на двигателен режим“, подчерта д-р Стоянов.

Ендокринологът д-р Десимира Миронова посочи, че 33% от населението в България страда от затлъстяване, като по-голямата част са мъже.

„Създаването на Метаболитен център „Лозенец“ има амбицията да насочи фокуса си върху всички онези нарушения на метаболизма, които са от обществено значим характер и имат нужда от системен контрол. Заимствахме идеята за подход, при който в центъра е пациентът с неговото заболяване, а ние като екип от ендокринолози, гастроентеролози, психолози, диетелози, специалисти по физикална терапия да дадем най-доброто решение“, каза д-р Миронова.

Един от най-често срещаните проблеми при метаболитния синдроб е омазнения черен дроб, посочи от своя страна началникът на Отделението по гастроентерелогия в болница „Лозенец“ д-р Герасим Темелков:

„Черният дроб е най-големият вътрешен орган, през който за минута премина по литър и половина кръв. Той изпълнява най-разнородни функции в нашия организъм. Една от най-честите находки на гастроентеролозите при ехография е мастният черен дроб. Между 30% и 40% от населението на Западна Европа страда от мастен черен дроб. Той представлява болестна промяна на тъканта, при която се наблюдава отлагане на триглицериди и мазнини в чернодробните клетки.

Една от причините за развитието на този проблем е прекомерната консумация на алкохол. Но не е единствената. Най-честата причина за неалкохолно мастно заболяване на черния дроб е метаболитният синдром. Не мога да дам пример за пациент, който да страда от метаболитен синдром и да няма омастен черен дроб“, заяви д-р Темелков, като уточни, че много често този проблем е свързан с диабет или инсулинова резистентност.

В рамките на Клинични дни-Лозенец презентации бяха представени и от доц. д-р Малина Петкова, проф. Иван Мазнев - гост-лектор от НСА „Васил Левски“, диетологът доц.д-р Росица Попова и психологът д-р Виолета Азис.

По време на събитието беше представена и личната история на Николай Гелишев – единственият шампион на България по културизъм със захарен диабет тип 1.

Продължението на академичната част на Клинични дни: „Метаболизъм и метаболитни заболявания“ продължава утре, 27 май, с традиционното съботно бягане на 5KM RUN в Южния парк. Събитието ще мине под мотото „Бягане с кауза“ - физическата активност, като алтернатива на затлъстяването и нездравословния начин на живот.