Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“

Тангенторна вана

Представлява топла/индиферентна  цяла вана, съчетана с подводен струен масаж под високо налягане. Релаксиращият ефект на топлата  вода и въздействието на водната струя предизвикват активна хиперемия.           


Предпочита се индиферентна  (34-36 ˚С) или леко топла (37 ˚С) температура на водата във ваната, за да се постигне отпускане на мускулатурата, релаксиране и облекчаване на движенията. Температурата на струята варира от   40-45 ˚С до 30-32 ˚С. 

Процедурата се извършва с различен интензитет в зависимост от  целта на въздействие чрез регулиране на налягането на водата (от 0,5-1-2 кг/см², което съответства на  0,5-1-2 атмосфери), разстоянието от дюзата до кожата (5, 10 или 15 см) и ъгъла на струята (коса, тангенциална или перпендикулярна). В зависимост от това тангенторната вана може да бъде по-лека или по-натоварваща, като се постига релаксиращ или стимулиращ ефект. Първо се обхваща цялото тяло с ниско налягане на струята, а впоследствие се обработват с кръгообразни, плавни, равномерни, спираловиднонаслагващи се  движения проблемните зони и мускулни групи по посока на венозния и лимфен поток.

Подводният душов масаж позволява дълбок масаж на тъканите, стимулира кръвообръщението и лимфната циркулация. Може да се използва като антицелулитна процедура. Има възстановяващ ефект и се препоръчва се след физическа умора, както  и при редица заболявания: травми,  болести на опорно-двигателния апарат, професионални  заболявания от пренапрежение и вибрации, артроревматологични заболявания, заболявания на периферната нервна система, спастични парези, нарушена периферно-съдова циркулация, затлъстяване, запек, колит и други, задължително след консултация с лекар-специалист по физикална и рехабилитационна медицина.