Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“

Суха сауна

Сухата сауна се нарича още финска баня, тъй като е била много популярна във Финландия.


Представлява процедура на кратко излагане (от 5 до 20 минути) на въздействието на горещ сух въздух с температура от 60°С до 90°С и  ниска влажност от 10% до 20%. Има  рязко топлинно действие върху кожата, дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. По време на процедурата прегряването се компенсира с обилно изпотяване с отделяне от 0,2 до 2 литра пот, с която се извличат токсични продукти, отпадни вещества от обмяната – пикочна киселина, урея, млечни киселини. Оргазнизмът се обезводнява. Сухият горещ въздух се понася по-добре при ниска влажност. По-натоварваща е процедурата, когато се излива вода върху нагретите камъни на печката. Получава се т. нар  «парен удар» с  допълнителен закалително-тренировъчен ефект. Водата може да бъде примесена с аромати на мента, евкалипт или други етерични масла и билки.

До сауната има душове и басейн със студена вода, където се извършва обливане или потапяне в студената вода за 1-3 мин. Процедурата се повтаря 3-4 пъти, като се завършва с охлаждане. Финландците са скачали голи в леденостудено езеро. В  помещението за почивка има кресла с мека светлина и стайна температура.

Най-масово сауната се използва за общо укрепване, тонизиране, премахване на умората след физическо натоварване, повишаване на работоспособността и като част от програмите за намаляване на теглото. Ефикасна е за повишаване устойчивостта към простудно-инфекциозни заболявания, за закаляване и профилактиика. Предписва се при някои заболявания след консултация с лекар-специалист по физикална и рехабилитационна медицина.