Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“

Треньорът по плуване в Спортен комплекс „Лозенец“ Димитър Виденов – шампион по преплуване на Босфора и един от най-добрите треньори у нас

Димитър  Виденов, който тренира  малки и големи  в Спортен комплекс „Лозенец“ е печелил  много награди в престижни международни и национални състезания по плуване. Той не само участва, но  печели първо и второ място в две от изданията на най-зрелищното международно състезание  по преплуване на Босфора. Това е единственият плувен маратон, който се провежда между два континента (от азиатската част на Турция към европейската). Турците наричат Босфора богаз (гърло), оттук идва и изразът "удоволствие е да плуваш до гърлото в Босфора"

В 21-то състезание, състояло се през 2009 г,. с участието на около 700 плувци от различни страни в общо 12 категории, Виденов е първи с резултат 54:01 минути. Надпреварата минава при изключителен интерес. Хиляди жители  и гости на Истанбул наблюдават  това считано за най-зрелищно преплуване на Босфора, в което участниците са на възраст от 7 до 70 годишни. Екип на Би Би Си излъчва на живо надпреварата, а двамата водещи са също сред плувците и предават случващото се с  водоустойчива камера..

През 2016 г. Димитър Виденов, който тогава е на 41 години финишира на второ място в Босфорския плувен маратон в конкуренция с 1149 плувци. Той преплува трасето от 6,5 километра за 49,57 минути.  Изпреварва го единствено 19 години по-младият от него шампион наТурция Тара Йомер. Във възрастовата си категория (40-44) българинът е шампион.

По време на държавния отборен шампионат за мъже и жени през 2014 г. в София Българската федерация по плувни спортове награждава десетимата най-добри състезатели за годината, както и тройката на треньорите. Тогава Димитър Виденов попада  в топ-три на най-добрите треньори, изпреварен в класацията само от американеца Стив Колинс, а възпитаникът на Виденов - Лъчезар Шумков е плувец №1.