Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“

Какво предлага спортно-оздравителен комплекс „Лозенец“

Спортно-оздравителният комплекс (СОК) е част от структурата на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Лозенец“. Освен че осигурява различни спортни занимания като плуване, тенис на корт и фитнес, предлага и възможности за дългосрочно възстановяване на пациентите след заболявания и операции. Дейността е насочена и към промоция на здравето, превенция на заболяванията и обучение на пациентите в здравословен начин на живот.

Как е организиран лечебният процес?

В диагностичния кабинет на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина се приемат пациенти за лечение на всички заболявания, насочени с направление от общопрактикуващите лекари и специалистите, като работим както с НЗОК, така и с много здравноосигурителни фондове и срещу заплащане. След консултация с лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина, който изготвя индивидуална лечебна програма, се извършва физиопрофилактика и физикално лечение на редица социално значими заболявания – сърдечно-съдови, на опорно-двигателния апарат, обменно-ендокринни, на периферната и централната нервна система, заболявания в детска възраст и др.

След проведен 7- или 10-дневен курс на активна терапия пациентът може да бъде насочен към Спортния комплекс, където продължава възстановяването си по предварително изготвена програма. В СОК се извършват и платени прегледи на пациенти, които не са били лекувани преди това в отделението по ФРМ на болницата. Прилагат се съвременни методи на физикалната терапия и рехабилитация, в това число и някои от средствата за продължително лечение и профилактика като подводна кинезитерапия, водолечение с тангенторна и хидромасажна вана, сауни, поддържаща кинезитерапия с елементи от спорта и други.

С какво разполага Спортно-оздравителният комплекс?

Комплексът разполага с голямо разнообразие от средства на физикалната и рехабилитационна медицина.

Сектор по електролечение:

Оборудването за електротерапия предлага пълната гама от нискочестотни и средночестотни токове, с които селективно се въздейства върху различни структури на нервната система с цел намаляване на болката, възстановяване на вегетативния баланс или стимулиране на мускулатурата.

Ултразвуковата терапия намира приложение в клиничната практика, най-често при мускулно-скелетните увреждания. В зависимост от параметрите стимулира възстановяването на тъканите, повишава тъканната еластичност, редуцира калциевите отлагания, намалява болката и мускулния спазъм. Ултразвуковата енергия се използва също за доставяне на медикаменти в подкожните тъкани. Друго специфично приложение е подпомагане зарастването на кости. Прилага се в комбинация с топлинни процедури, стимулация с електрически токове и други фактори.

Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия (ESWT) е неинвазивна терапия, която се отнася към новите технологии в рехабилитацията. Механизмът на действие се основава на акустични механични вълни, които действат на молекулярно, клетъчно и тъканно ниво, за да предизвикат биологичен отговор. През последните години се очертава като водещ избор при лечението на много ортопедични заболявания. ESWT предоставя възможност за нехирургична и некортизонна терапия при редица трудни за лечение хронични възпаления. С успех се прилага при плантарни фасциити, епикондилити, трудно зарастващи фрактури и др. Биологичните ефекти на ESWT включват намаляване на болката, ускоряване тъканното възстановяване и добре допълват процеса на рехабилитация.

Терапията с нискочестотно импулсно електромагнитно поле намира приложение за облекчаване на болка от различно естество, включително следтравматична и следоперативна, в хирургичната практика – при отоци, постоперативни инфилтрати, гнойни рани, фистули. Показана е при мускулно-скелетни увреждания, с цел възстановяването им: тендонити и тендинити, миотендинити, епикондилити, периартрити, артрози и при равматоиден артрит.

Комплексът разполага с апарат за GUNA-магнитофореза, който генерира електромагнитно поле, чрез което в тъканите се въвежда течен колаген с лечебна, профилактична и козметична цел. Лечебният ефект е свързан с намаляване на болката, подобрение на мускулната еластичност и сила.

Пневматичната компресионна терапия (пресотерапия) използва механично налягане, за подпомагане венозния и лимфния отток от крайниците. Механичната външна компресия е показана при лимфедем, травматичен и хроничен оток, периодична клаудикация, венозна недостатъчност, контрактури и други състояния.

Лазертерапията има биостимулиращ ефект и се прилага както за ускоряване възстановяването на меките тъкани, така и на костите. Лазерите са ефективни за намаляване на болката.

Сектор по кинезитерапия:

Във всекидневната лечебна практика често се прилага лечебен масаж. Масажът се извършва от висококвалифицирани специалисти по строго определена методика и техника, състояща се от масажни похвати, чрез които се постига терапевтичен ефект.

В СОК се залага особено на кинезитерапията, прилагана както при възрастни, така и при деца. Физическите упражнения се прилагат целенасочено, съответно на терапевтичните цели и задачи, дозирано съобразно общото състояние на болния, особеностите на заболяването и измененията във функциите на засегнатия орган и система.

С пациентите се работи индивидуално, като се прилагат подходящи за състоянието им упражнения. В СОК се извършва диагностика, профилактика и лечение при отклонения в статиката и при деформации на гръбначния стълб.

Прилагат се и много специализирани методики, в зависимост от естеството на заболяването, като се използват и редица уреди:

Артромот за долен крайник – устройство за раздвижване, което позволява постепенно увеличаване обема на движение в коленната става. Използва се като част от рехабилитационния процес в ранните етапи на възстановяване след оперативна намеса на коленната става и след фрактури.

„Клетка на Роше“ – уредът се използва за суспенсотерапия (упражнения с елиминирана гравитация) и пулитерапия (използват се тежести за засилване на определени мускулни групи). Прилага се след оперативна намеса, фрактури, инсулти, болести от претоварване или обездвижване.

Kinesis – уред за комплексно засилване на всички мускулни групи на основата на съпротивление и гравитация в триизмерното пространство.

Спортно-оздравителният комплекс предлага и подводна лечебна гимнастика за възрастни и деца. Механичните свойства на водата позволяват раздвижването след операции на опорно-двигателния апарат да започне максимално рано. По-голямата плътност на водата в сравнение с въздуха осигурява съпротивление при движение, едновременно с динамична стабилност, подобрявайки баланса и координацията. В допълнение, повишеният сърдечен дебит при потапяне води до увеличаване притока на кръв и кислородната наличност в работещите мускули.

Автор: Доц. д-р Искра Такева

вестник Филтър
07.06.2023