Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“ Спортен комплекс „Лозенец“

Грижа за кожата

 

Суха и/или дехидратирана кожа?

Състоянието на суха (гладна) и дехидратирана (жадна) кожа на пръв поглед си приличат, а много често се съчетават. За прецизната им диагностика и третиране е добре да се обърнете към дерматолог.


Коя кожа е суха?

При сухата кожа е намалено производството на себум – мастен секрет, който се отделя от мастните жлези. Той храни кожата ни и така я предпазва от прекомерно изсъхване и преждевременно остаряване. Когато секрецията му е недостатъчна, епидермисът изсъхва, опъва се, появява се възпаление и залющване. Добре е да се използват козметични продукти, които имат eмoлиeнтнo дeйcтвиe, oбpaзyвaт зaщитeн филм и зaдъpжaт влагата в ĸoжaтa. Препоръчват се мезотерапии, обогатени с витамини, аминокиселини и пептиди, които да възстановят кожната бариера.

Какво означава дехидратирана кожа?

Дехидратираната кожа страда от воден дисбаланс, в следствие на което кожата е девитализирана, покрита с множество фини линии. Причините може да са много – от климатичните условия, през използването на неподходяща козметика, до начина на хранене и напредване на възрастта. Ако кожата Ви е в това състояние, препоръчително е да прилагате кремове с лека текстура и силно хидратиращи съставки, както и периодично да провеждате курс от мезотерапии с висока концентрация на хиалуронова киселина, чието основно свойство е да се свързва и задържа молекулите на водата в кожата.

 

Разширени пори

Появата на разширени пори зависи от типа кожа. Това състояние не може да бъде трайно повлияно и изисква постоянна грижа, за да бъде контролирано успешно. Ежедневната козметична грижа е насочена към средства, регулиращи продукцията на себум, и такива с ексфолиативно и антиоксидантно действие. Професионалната терапия включва редовно почистване на лицето, дермоабразио, химични пилинги, микронийдлинг, специфични мезотерапии.

 

„Повяхнала“ кожа

Цикълът на обновяване на кожата е 28 дни. Това е времето, за което клетките от базалния слой на епидермиса се придвижват към повърхността, ставайки по-твърди и загубвайки жизненост, като постепенно освобождават място за новите клетки под тях. Този процес се случва естествено и без наша помощ, но се забавя с възрастта, уврежданията от слънцето, хормоналните промени и при определени кожни състояния. Мъртвите клетки могат да образуват филм върху лицето, който възпрепятства проникването на активните съставки от козметичната и дерматологична грижа. Затова е необходимо да бъдат редовно ексфолиирани.

Подходящи за ежедневна грижа са продукти, съдържащи алфа- и бета-хидрокси киселини, урея, ретиноиди, съобразени с индивидуалната нужда на кожата и препоръчани от дерматолог. От по-активната, професионална грижа, подходящо е регулярното прилагане на оксиженираща терапия, дермоабразио, ензимен, химичен пилинг и др.

 

Пигментни петна

Пигментните петна представляват потъмняване на определени участъци от кожата, провокирано от свръхпродукция на меланин. Едно от най-често срещаните видове на това състояние е хормонално обусловено и се нарича “мелазма“. Засяга предимно жените и се  локализира в областта на челото, скулите, над горна устна или дори по цялото лице. Други видове пигментации се образуват вследствие на слънчева увреда – окръглени кафеникави петънца в по-издадените части на лицето и раменете, а трети са провокирани от механична травма - най-често при пациенти с акне.

За ежедневна козметична грижа е добре да се избират продукти с ексфолииращо действие, с наличие на витaмин C, ниацинамид, арбутин, а по- интензивната терапия включва комбинация от химични пилинги, специфична мезотерапия и локални средства, които да регулират производството на меланин.

 

Розацея

Розацеята е хронично възпаление на кожата на лицето, което се характеризира с поява на мрежа от ситни капиляри и зачервяване, най-често в областта на бузите, брадичката, около веждите и носа. Това прави кожата изключително чувствителна и създава усещане за интензивна сухота и „парене“. Терапията на розацея включва медикаментозни средства, специфична ежедневна дермо-козметична грижа и допълващи процедури, които облекчават състоянието. 

 

Белези от акне

Акнето е често срещан проблем, който се проявява най-силно в тийнейджърска възраст, но може да засегне човек във всеки един етап от живота. За съжаление дори след пълно излекуване, по кожата остават редица несъвършенства, неравна текстура и тъмни петна, които трудно могат да се прикрият. Ефективното премахване на белезите от акне може да се постигне с дългосрочна комбинирана терапия от локални средства, апаратни и инжекционни процедури.